STG Schoorl

Verslag taartloop en GUS 2016

Verslag taartloop en GUS 2016
Gerard Pater

Taartloop 31 januar 2016

Door Dick Ernste

 

Zondagochtend half acht. De wekker. Waarom moet ik nu al wakker worden? O ja. Vanwege de twee stukken taart met veel slagroom en tien koppen koffie. Wel eerst even 22 kilometer hardlopen. Ik heb een excuus nodig voor zoveel taart en koffie. En natuurlijk als gezellige traditie. Twee weken voor de Groet uit Schoorl run hoort de taartloop erbij. Dit gaat niet over het hardlopen zelf. Want ik-hardloper-adepten weten: het is gekkenwerk om twee weken voor een halve marathon die halve marathon als training te lopen. Trouw aan de traditie en tot in detail geïnstrueerd door de uitnodiging van Klaas (“sociaal lopen tot Schoorl aan zee, daarna eigen tempo”) fiets ik dus naar Klaas en Anja. Zij hebben weer gastvrij een heren- en dameskleedkamer ingericht en de door diverse lopers gebakken taarten staan al verleidelijk klaar. Zo’n dertig lopers hebben zich ook door dat vooruitzicht laten lokken. Oudgedienden en elk jaar weer een paar nieuwe gezichten. Gerard Becker is speciaal gekomen voor de groepsfoto. Hij zal later ook nog langs het parcours staan en ons op de foto zetten voor het Bergens Nieuwsblad.

We volgen de sinds vorig jaar nieuwe route door het dorp, die maakt dat de taartloop van deur tot deur geen 21 maar 22 km langs is. Het gaat rustig aan. Te rustig voor sommigen, maar als de vooroplopers dreigen te versnellen worden ze gelijk terug gefloten. Voor de start leek het nog koud, maar in het bos kunnen handschoenen uit en muts af. We nemen ruim de tijd voor een plaspauze. Margreet struikelt over de betonplaten en komt lelijk ten val. Klaas instrueert haar dat je moet doorrollen. Nog geen tweehonderd meter verder demonstreert hij hoe dat moet, door zelf ook over een betonplaat te struikelen. We doen anderhalf uur over de 15 kilometer tot Schoorl aan Zee. Daar gaat iedereen eigen tempo, al missen sommigen de aansluiting, door juist daar de kant in te duiken voor nog een sanitaire stop.

Na anderhalf uur rustig aan krijg ik er geen snelheid meer in. Het is een koud stuk tot Hargen en altijd verder dan ik denk. Steeds verder kom ik achteraan te lopen. Yde trekt me op de Achterweg mee. Bij de molen staat Klaas te wachten, hij was ver vooruit en loopt ook nog even terug om ook Margreet op te halen. Waar haalt hij de energie vandaan. Gelukkig is er na twee uur en een kwartier dan toch de taart, de koffie, de gezellig volle huiskamer, de inschrijfstrategie voor Texel, de toespraken, de bedankjes en de bloemen voor Anja. Volgend jaar sta ik weer vroeg op.

 

Groet uit Schoorl Run 14 januari 2016

Precies twee weken later het echte werk. Gelukkig is de start nu iets later. Hoe zal het gaan. Egmond ging behoorlijk goed. Ondanks storm tegen op het strand nog 1.44. Maar bij de taartloop kwam ik bijna niet vooruit. Onvoorspelbaar dus. Ik ga wel lopen en zie waar ik uitkom. Minder getraind dan in eerdere jaren, hoeveel zal dat schelen in tijd? IJzig koud bij de start. De regen valt gelukkig mee. Ik ga vlot weg maar forceer mezelf niet. Eerste kilometer in 4.22. Sneller dan ik dacht. Het tempo is goed te doen, maar ik ga mezelf niet opjutten door elke kilometer op mijn horloge te kijken. Mijn linkerbeen voelt raar stijf aan, ik loop er raar mee te trekken. Gelukkig geen buikpijn, knellende schoenen en andere pijntjes die ik in de eerste kilometers vaak voel. Ontspannen blijven, me niet laten opjutten door alle mensen die me inhalen. Had ik wel helemaal voorin moeten starten? Tien kilometer net boven 45 minuten zegt de parcoursklok. Dat gaat boven verwachting goed. Het gaat ook redelijk makkelijk. Toch twijfels. Moet ik bij een groepje blijven of een eigen tempo lopen? Wel of niet drinken? Gaat het niet te hard, is dit vol te houden zonder inzinking op dat stuk bij Hargen? Nu voel ik daar nog geen enkel voorteken voor. Op de Dr. Van Steijnweg een koud stukje wind tegen, nog steeds gaat het goed. Dan op het stuk naar Hargen toch een inzinking. Geen groepje, ik kom niet meer vooruit. Hele groepen halen me in. Sander B. geeft me nog een zetje in de rug, maar ik kan hem niet volgen. De klok bij de 20 kilometer. Hé, het valt eigenlijk erg mee. Net boven de 1.35. Als ik nog even hard doorloop misschien nog onder de 1.40. Dat net niet, maar toch een heel redelijke tijd. ’s Middags en ’s avonds ben ik meer ontspannen dan ik dagen geweest ben. Toch wel goed dat hardlopen.

 

 

 

 

 

 


 

Recente items

22-01-17 16:18 Dennis van Dok ijsbaan

https://schoorlseijsclub.nl

22-01-17 16:02 Dennis van Dok Schoorlse IJsclub

Website van de Schoorlse IJsclub lees verder...

18-10-16 18:45 Dennis van Dok Fusie met STG Bergen afgerond

De fusie met de STG Bergen is rond. lees verder...

27-05-16 23:36 Dennis van Dok algemene ledenvergadering 2016

Op donderdag 19 mei vond de algemene ledenvergadering van de Schaatstrainingsgroep Schoorl plaats in het clubgebouw van de Schoorlse IJsclub.

Vanwege de aanstaande fusie met STG Bergen was dit tevens de laatste keer onder deze naam.

lees verder...

25-05-16 14:30 Gerard Pater 18 mei 2016

Onder reactie van Klaas

Loopjournaal woensdag, 18 mei 2016.

Woensdag, 16 lopers, goed loopweer, 1 km-training, hoek Zeeweg-Nieuweweg.

Bospad-schelpenpad rechts-Julianalaan richting Berenkuil, rechts Zeeweg tot start.

Eerste km 7 ½ minuut, daarna 7, 6 ½, 6, 5 ½.

lees verder...

22-05-16 18:48 Gerard Pater 11 mei 2016

Onder redactie van Klaas Tillema

Loopjournaal, woensdag,

Woensdag. Na twee woensdagen geen training nu weer begonnen met 14 lopers.

Volop zomer boven de 20 graden. Rob had gekozen voor een duurloop met versnellingen. Wel erg zweten.

lees verder...

22-05-16 18:46 Gerard Pater 6 mei 2016

Onder redactie van Klaas Tillema.

Loopjournaal,

Tussen alle vrije en bijzondere dagen was op vrijdag, 6 mei de Cityrun. Het verslag is al toegemaild. Zondagmorgen om 8.00 uur kwamen de lopers weer op gang.

Vrijdag, 6 mei was de eerste zomerdag 2016 en zaterdag en zondag volgden als zodanig.

lees verder...

09-05-16 20:15 Gerard Pater Cityrun by Night Alkmaar, vrijdag, 6 mei 2016

Onder redactie van Klaas Tillema.

Weer een bijzondere avond en weer totaal anders.

lees verder...

04-05-16 11:30 Gerard Pater 27 april 2016

Onder redactie van Klaas Tillema.

Loopjournaal.

Woensdag, 27 april geen training wegens Koningsdag.

 

Zaterdag, 30 april. 9 lopers, Dick Ernste trainer.

Lange training.

lees verder...

02-05-16 19:59 Gerard Pater 20 april 2016

Onder redactie van Klaas Tillema

Loopjournaal,

Woensdag, (midweekje vakantie).

Aankomende 2 weken geen training:

Koningsdag, woensdag, 27 april en woensdag, 4 mei.

 

Zaterdag, Dick Ernste trainer, 9 lopers voor improvisatie-training.

Opzet: 5 minuten lopen, 1

lees verder...